Flere muslimer blandt misbrugerne

Altinget.dk – Af Ida Skytte og Kasper Frandsen

Flere muslimer blandt misbrugerne

MISBRUG: Misbrug af piller, alkohol og stoffer er langt fra kun et udbredt problem blandt etniske danskere. Politikerne opfordres til, at fokusere mere på problemstillingen.Går man en tur ned ad Istedgade på Vesterbro i København, kan man se det med egne øjne: At mange af misbrugerne har en anden etnisk baggrund end dansk. Og netop alkohol- pille- og stofmisbrug er ifølge konsulentvirksomheden PAK et stigende problem blandt landets muslimer.

“Det er så absolut et problem, som bliver større og større, siger Babar Siddiqi fra AlkoholSkolen.dk, der er det første private initiativ, der tilbyder oplysning, rådgivning og behandling med speciale i muslimer og etniske minoriteter.

Han forklarer, at misbrugsproblematikken rammer de muslimske familier hårdere end de danske.

“Muslimer må jo slet ikke drikke, og derfor bliver skammen og skyldfølelsen dobbelt så stor. Og hvis der er en misbruger i familien, så går det ud over alle – for eksempel kan det være svært for kvinderne at finde en mand at blive gift med. Misbrug æder familierne op indefra.”

Opfordring til politikerne

Babar Saddiqi, der ifølge hjemmesiden www.AlkoholSkolen.dk er den første- og endnu den eneste certificerede misbrugsbehandler med muslimsk baggrund i Danmark, opfordrer politikerne og kommuner til at tage problematikken mere alvorligt. Sprogbarriererne skal fjernes, og der skal oplyses meget mere i folkeskolerne og i familierne med anden etnisk baggrund.

“Der er behov for en indsats over for 2. og 3. generation. Mange får en opdragelse hjemmefra og en anden udefra. De lever et dobbeltliv, hvor de gerne vil accepteres begge steder. Når der er et misbrug i de tilfælde, kan de ikke gå til familierne, og derfor går der længere og længere tid med misbruget. Til sidst bliver det en afhængighed, og der er personen måske endt på gaden.

Babar Siddiqis opråb til politikerne er, at der eksempelvis i visitationsfasen sidder nogle i kommunerne, som både kender sproget og kulturen.

“Og det gælder ikke kun i storbyerne – problemet eksisterer i hele landet,” siger han.

Både hos Dansk Folkeparti og Konservative peger man på, at ansvaret for misbrugsbehandling ligger i kommunerne.

“Selvfølgelig skal der være fokus på det. Men det vigtigste er, at kommunerne har fokus på, hvilke specifikke problemer de har, og så sætte ind i forhold til det. Fordi det er ikke alle, der har samme behov – og det tror jeg er noget kommunerne har fokus på,” siger René Christensen (DF), der sidder i Folketingets Socialudvalg.

Han er enig i, at der kan være behov for forskellig type forebyggelse.

“Når det er misbrug, så er det jo ligegyldigt om, man hedder Hansen eller Muhammed. Så er det jo lige forfærdeligt,” siger DF’eren.

Ifølge Vivi Kier (K), socialordfører, er det vigtigt at holde fokus på problemet. “Jeg bliver altid mere opmærksom, når jeg hører et problem er stigende. Men jeg mener, at det er kommunerne, der bedst ved, hvilken type og hvor stort omfanget af problemerne er. Derfor mener jeg også, at de bedst løses ude i kommunerne. Men det er vigtigt, at kommunerne holder fokus på problemet.”

SF: Ikke skelne mellem muslimer og danskere

Hos SF er linjen, at der ikke skal gøres forskel mellem etniske danskere og etniske minoriteter. “Jeg har det svært med, at vi skaber nogle tilbud, der er specifikt rettede mod etniske minoriteter. Fordi man kan sagtens nå dem på en anden måde, hvis bare man betragter dem som patienter,” siger socialordfører Özlem Cekic, og er dermed uenig med misbrugsbehandleren.

“Jeg synes, man skal passe på ikke at gøre de kulturelle problemstillinger større, end de er. Det her handler grundlæggende om, at der er et misbrugsproblem, som vi skal prøve at løse,” siger Cekic, der dog erkender, at der for misbrugere med muslimsk baggrund tit går lang tid, før der bliver grebet ind på grund af berøringsangst.

Politicians and humpty dumptypoliticians and humpty dumpty by maeve maddox when I use a word,’ humpty dumpty said, in a rather scornful tone,’ it means just what I choose it to write my paper for me mean, neither more nor less.